hasznos cikkek

Hogyan befolyásolja a bútorok színe hangulatunkat

Mivel otthonunk terének jelentős részét uralják a bútorok, ezért forntos azok színének helyes kiválasztása.

Ebben a cikkben nem a bútorok stílusára, hanem inkább a színek kiválasztására fókuszálunk, ezáltal próbálunk hasznos tanácsokkal szolgálni a színek és árnyalatok alkalmazásában különböző rendeltetésű helyiségekben. 


Lássunk neki!

Piros


Izgató hatással van az idegrendszerre - felgyorsítja szervezetünk funkcióit, felgyorsítja a szívverést és a légzési ritmust. Hosszan tartó hatás esetén nagyon fárasztó lehet.

Olyan helyiségekbe javasolt a piros bútor, ahol rövidebb ideig tartózkodunk egy huzamban: fürdőszoba, előszoba.

Narancssárga

Aktiválja az energiát, megteremti a kényelem, a vidámság és a melegség légkörét.

A narancssárga bútor nappaliba, konyhába javasolt, fürdőszobába azoknak, akik szeretnek a zuhany alatt felvidulni :)

Kék

Képes csökkenteni a teljesítményt és ráhangolódni a relaxációs hullámra. Frissítő hatást külcsönöz a környezetének, ugyanakkor egyfajta harmóniát sugároz.

A kék bútorok hálószobába, azok számára, akik szeretnek habfürdőben relaxálni - fürdőszobába ajánlottak. Egy állandóan rosszalkodó fiú hálószobájában pedig kimondottan hasznos lehet a kék bútor. Sötétebb árnyalata réz elemekkel ( pl. fogantyúkkal és más kiegészítőkkel )  - aktuális konyhabútor trend. 

Sárga

Aktívan hat az ember fotoreceptoraira - vonzza a figyelmet, javítja a koncentrációt, energiát ad.

A sárga bútorokat dolgozószobába, konyhába ( étvágygerjesztő hatása miatt ), előszobába, nappaliba javasoljuk.

Zöld

Képes enyhíteni a feszültséget, enyhíteni a fájdalmat, frissítő hatású.

Élénk zöld bútorok konyhához, pasztel zöldek, például az olívazöld hálószobához, lágy türkiz pedig iskolás vagy óvodás gyerekszobához javasoltak.

Rózsaszín

A rózsaszín a nőiesség, az érzékiség, a gyengédség és az optimizmus érzését kelti.

A rózsaszín bútor lányok hálószobájába javasolt lágyabb árnyalatában. A nappali vagy akár a konyha számára is a világos bíbor árnyalatok pasztell árnyalatokkal kombinálva lesznek megfelelőek.

Lila

Nagyon specifikus, és az idegrendszer számára nehezen "emészthető". Zölddel kombinálva képes energiát adni és optimista hangulatot teremteni.

A lila bútorok lányka  hálószobájába ajánlottak pasztel árnyalatban,  az élénkebb árnyalatok pedig a előszobába, folyosóra.

Fekete

Trini elemes konyhabútor
Trini elemes konyhabútor

Nagyon nyomasztóan befolyásolja a pszichét és reménytelenség érzetét kelti. De más színekkel kombinálva hangsúlyozza a ház tulajdonosának kifinomultságát és stílusérzékét.

A fekete bútorok más színekkel kombinálva - a nappaliban, a folyosón, a dolgozószobában, a konyhában pedig pasztell színekkel kombinálva stílusosak.

Fehér

Jó hangulatot ébreszt és pozitív energiával tölt fel. A könnyedség és tisztaság színe.

A fehér bútor bármely helyiségben kíváló választás, főleg más színekkel kombinálva. Ez segít abban, hogy a helyiség vizuálisan szélesebb legyen ( tágítja a teret ).

A fenti színek mindegyike kiválóan kombinálható a meleg hatást biztosító természetes fa vagy fahatású felülettel rendelkező bútoroknál, hisz ezeknek is létezik számtalan árnyalata.  

Amennyiben kanapékat és ülőgarnitúrákat szeretnénk vásárolni, több lehetőségünk is van. A lehető legváltozatosabb színekben kapható például a MyBútor webáruházában sarokkanapé. Aztán, ott van a Franciaágy.NET: itt prémium franciaágyakat lehet venni minden méretben egyaránt. És végül ne feledkezzünk meg a Kanapé.NET kereskedéséről sem: itt aztán van választék, például sarokkanapéból


Budapest, 2021.03.21

Köszönjük a kedvencbutor.hu -nak  a fotók rendelkezésre bocsátását és közreműködését a cikk megírásában!